Meditáció a spirituális szívre: a béke otthona

A meditáció azt jelenti: középre menni, lényünk középpontját megtalálni. Ha a spirituális szívre meditálunk, akkor ott meditálunk, ahol a lélek lakik.

Meditáció - Sri ChinmoyMeditáció a szív-csakrára

 

A viharos élettel
Csak a szív napos meditációja
Tud szembeszállni.

 

 

Meditáció a szívben:

fedezd fel a benned rejlő kincset

 

Jobb a szívben meditálni, mint az értelemben. Az értelem olyan, mint a Váci utca Szilveszter éjjelén; a szív olyan, mint egy eldugott barlang a Himalájában. Ha az értelemben meditálsz, talán öt percig fog működni a meditációd, és ebből az öt percből, talán ha egy percig erőteljesen. Azután úgy érzed, hogy az egész fejedben feszültség keletkezik. Először örömöt és megelégedést nyersz, de azután lehet, hogy egy kopár sivatagot érzel majd. De ha a meditációt a szívben végzed, szert teszel arra a képességre, hogy azonosulj azzal az örömmel és megelégedéssel, amelyhez jutottál, így ezek tartósan a tieddé válnak.
Ha nincs spirituális mestered, aki vezessen, akkor mélyen magadba kell merülnöd, és szíved legbelső zugából kell megkapnod a meditációdat.

 

Ne add fel!
Ne add fel!
Imádság-életed
Eljövendő üdvözülésed.
Meditáció-szíved
Eljövendő tökéletességed.
Ne add fel!

 

A meditáció az elmében korlátozott

 

Ha az értelemben meditálsz, akkor nem azonosulsz, hanem megpróbálsz bejutni valahová. Ha be akarsz menni valaki másnak a házába, hogy megszerezd azt, amije van, akkor vagy be kell törnöd az ajtót, vagy meg kell kérned a háztulajdonost, hogy nyissa ki az ajtót. Ha megkéred, akkor idegennek érzed magad, és a háztulajdonosnak is az lesz az érzése, hogy idegen vagy. Azt gondolja: „Miért kéne egy idegent beengednem a házamba?” Ezzel szemben, ha a szívedet használod, akkor azonnal előtérbe kerülnek a szív tulajdonságai, a gyengédség, a melegség, a szeretet és a tisztaság. Amikor a háztulajdonos látja, hogy csupa szív vagy, akkor az ő szíve rögtön eggyé válik a te szíveddel, és beenged. Megérzi a vele való egységedet, és azt mondja: „Mit szeretnél a házamból? Ha békét akarsz, vedd, ha fényt akarsz, vedd csak el.”

 

A meditáció egység

 

És, még valami. Ha az értelmeddel mész be a házba, akkor egy csodálatos gyümölcsöt fogsz látni, és megpróbálod rögtön megszerezni. Ha megszerezted, elégedett leszel, akkor is, ha nem tudod megenni az egész gyümölcsöt. Ha azonban a szívedet használod, meglátod, hogy fogékonyságod határtalan. Azonkívül, ha az értelmedet használod, választani próbálsz majd. Azt mondod: „ez a gyümölcs jobb, az a gyümölcs rosszabb”. De ha a szíveddel lépsz a házba, akkor úgy érzed majd, hogy ott minden a tiéd, és mindenben örömödet leled majd. A szívközpont az egység központja. Először azonosulsz az igazsággal, majd azonosulásod alapján az igazsággá válsz.

 

Minden ima
Szárnyalás felfelé.
Minden meditáció
Merülés befelé.

 

Meditáció: szív és lélek

 

Ha a szívedben meditálsz, akkor ott meditálsz, ahol a lélek van. A lélek fénye és tudata természetesen az egész testet áthatja, de van egy bizonyos hely, ahol a lélek a legtöbbet tartózkodik, és ez a szív. Ha megvilágosulást akarsz, akkor azt a lelkedtől kell megkapnod, az pedig a szívedben van. Ha tudod, hogy mit akarsz, és hogy az hol található, akkor az az ésszerű, ha odamész. Máskülönben olyan lenne, mintha a vaskereskedésbe mennél kenyeret venni.

Hatalmas különbség van aközött, amit az értelemtől kaphatsz, és aközött, amit a szívtől. Az értelem korlátozott; a szív korlátlan. Mélyen benned végtelen béke, fény és üdvösség van. Korlátozott mennyiséget szerezni belőlük könnyű feladat. Ezt az értelemben végzett meditáció is meg tudja adni. De végtelenül többre tehetsz szert, ha a szívre meditálsz. Tegyük fel, hogy két helyen is lehetőséged van dolgozni. Az egyik helyen kétszáz dollárt kereshetsz, a másikon pedig ötszázat. Ha bölcs vagy, nem vesztegeted az idődet az első helyen.

 

Ha élvezni tudod
Szíved lélekteli meditációját
És életed gyümölcsöző tetteit,
Akkor tudd és érezd,
Hogy Isten dicsőségesen beteljesedett
Benned és általad.

 

A meditáció egyszerűsége

 

Mindaddig, ameddig mélyen hiszel mindent összezavaró és bonyolító értelmedben, meditációd mindenképpen csalódást fog okozni. A hétköznapi emberek azt hiszik, hogy a bonyolultság bölcsesség. De a spirituális emberek tudják, hogy Isten nagyon egyszerű. A valódi igazság az egyszerűségben és az őszinteségben, nem pedig a bonyolultságban lakozik.

Ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy az értelem rossz. Nem, ez egyáltalán nem szükségszerű. Az értelem ugyanakkor korlátozott. Az értelemtől a legjobb esetben is csak inspirációt kaphatunk, ami önmagában is korlátozott. A törekvés a szívből ered, mivel a lélek megvilágosulása mindig ott van. Amikor a szívedben végzed a meditációt, akkor nemcsak törekvéshez jutsz, hanem megkapod ennek a törekvésnek a beteljesülését is: a lélek végtelen békéjét, fényét és üdvösségét.

 

Ha meditációra kerül sor,
Képzeld el a sugárzó napot,
És próbálj te is sugározni, mint a nap:
Szüntelenül, éjjel-nappal.

- Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

 

Meditáció

Meditáció – kezdjük az elején – de hogyan?

Az alapok elsajátítása meditációhoz

Koncentráció, meditáció, kontempláció

Az elme lecsendesítése meditációban

A meditáció legfelsőbb titka

 

Meditációs gyakorlatok

 

A meditáció kézikönyve

 

Díjtalan meditációs tanfolyamok