Koncentráció – a meditáció kezdete

A meditációt a legjobb koncentrációval kezdeni, ami megfegyelmezi az értelmet és lecsendesíti a gondolatokat. Csendes elmével nagyon könnyű a meditáció.

A meditáció elkezdése koncentrációval

1. Koncentráció egy pontra

meditacio-kert

 

Ha fejleszteni szeretnéd koncentráló képességedet, próbáld ki a következő gyakorlatot: Először is alaposan mosd meg az arcodat és a szemedet hidegvízzel. Fess egy fekete pontot a falra szemmagasságban. Helyezkedj el a ponttal szemben, attól körülbelül 30 cm távolságra, és koncentrálj rá. Pár perc múlva próbáld meg azt érezni, hogy belégzéskor a lélegzeted valójában a pontból jön, és hogy a pont is belélegzik, és lélegzetét tőled kapja. Próbáld meg úgy érezni, hogy két személy van: te és a fekete pont. A te lélegzeted a pontból jön, az ő lélegzete pedig tőled.

Ha a koncentrációd nagyon erős, 10 perc múlva azt fogod érezni, hogy a lelked elhagyott, és belépett a falon lévő fekete pontba. Ekkor próbáld meg úgy érezni, hogy te és a lelked beszélgettek egymással. A lelked elvisz a lélekvilágba a megvalósulásért, te pedig elhozod a lelket a fizikai világba a kinyilvánításért. Ily módon nagyon könnyedén fejlesztheted koncentrációd erejét. De ezt a módszert gyakorolni kell. Sok minden van, ami gyakorlással könnyűvé válik, de ha nem gyakorlunk, akkor nem is érünk el eredményt.

 

2. Koncentráció a szívre

 

Ha tudsz koncentrálni az ujjad hegyére, egy gyertyára vagy valamely más tárgyra, akkor a szívedre is koncentrálhatsz. Lehunyhatod a szemed, vagy nézheted a falat, de gondolj mindvégig a szívedre, mint egy kedves barátra. Amikor ez a gondolat annyira intenzívvé válik, hogy egész figyelmedet leköti, akkor túllépsz a hétköznapi gondolkodáson, és koncentrációba kezdesz. Fizikailag nem tudsz spirituális szívedre nézni, de teljes figyelmedet ráösszpontosíthatod. Így koncentrációd ereje fokozatosan belép a szívedbe, és végül teljesen kivezet az értelem birodalmából.

Ha nem rendelkezel bőséges mértékű tisztasággal, ha szívedet számtalan földi vágy uralja, akkor mielőtt a szívedre koncentrálnál, tisztaságot kell megidézned. Tisztaság az, ha érzed, hogy egy élő oltár van szíved legbelsőbb zugában. Ha érzed a belső oltár isteni jelenlétét, automatikusan megtisztulsz. Ha ekkor a szívedre koncentrálsz, az igen hatékony lesz.

 

3. Koncentráció a belső virágra

 

Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy virágra. Nézd néhány másodpercig az egész virágot, a szemed legyen félig nyitott félig zárt helyzetben. Miközben koncentrálsz, próbáld meg azt érezni, hogy te magad vagy ez a virág. Ezzel egyidejűleg próbáld meg azt érezni, hogy ez a virág veled együtt szíved legmélyén növekszik.

Azután fokozatosan próbálj a virágnak egy bizonyos szirmára koncentrálni. Érezd, hogy ez a szirom, amelyet kiválasztottál, valóság-léted csíraformája. Pár perc múlva koncentrálj ismét a teljes virágra, és érezd, hogy az az Egyetemes Valóság. Folytasd a gyakorlatot; koncentrálj váltakozva először a virágsziromra – valóságod csíraformájára – azután az egész virágra – az Egyetemes Valóságra. Mindeközben egyetlen gondolatot se engedj értelmedbe. Próbáld megőrizni értelmed teljes nyugalmát és csendjét.

Egy idő után hunyd le a szemed, és próbáld meg a szívedben látni a virágot, amelyre eddig koncentráltál. Koncentrálj behunyt szemmel a szívedben lévő virágra ugyanúgy, ahogyan korábban a fizikai virágra koncentráltál.

 

Koncentrálok életutam sikeréért.
Meditálok életutam fejlődéséért.
Kontemplálok életutam Isten-előrehaladásáért.

- Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

 

sorsnavishop banner

 

További meditációs gyakorlatok:

 

Meditációs alapgyakorlatok

Légzőgyakorlatok meditációhoz

Meditációs mantrák ismétlése

Az elme lecsendesítése meditáció alatt

Szív-meditációk

Vizualizációk meditációhoz

Meditáció isteni minőségekre

Meditáció a természet szépségére

Kontempláció – a meditáció csúcsa

 

Letölthető meditációk / mp3

Meditációs zenék

Videók meditációhoz

Képek meditációhoz

 

A meditáció kézikönyve

Díjtalan meditációs tanfolyamok