Kontempláció – a meditáció csúcsa

A kontemplációban teljesen eggyé válunk a meditáció tárgyával. A békére történő meditáció során a kontemplációban azt érezzük, hogy mi magunk vagyunk a béke.

meditacio - kontemplacio

A meditáció harmadik lépcsőfoka: a kontempláció

 

Kontemplációs gyakorlat: Bújócska meditációban

 

Próbálj meg elképzelni egy arany lényt, és érezd, hogy ez a lény végtelenül szebb, mint a legszebb gyermek, akit itt a földön valaha is láttál. Ez a lény a mi Szeretett Supreme Urunk. Te egy isteni szerető vagy, az arany lény pedig a te Szeretett Supreme Urad.

Próbáld meg elképzelni, hogy teljes lényed és a Szeretett lénye is a Himalája egy csúcsán, vagy a Csendes-óceán legmélyén vannak, amelyik neked könnyebb. Ha ezt megérezted, mosolyogj magadban.

Pár másodperc után érezd, kérlek, hogy te magad vagy a Szeretett Supreme, az arany lény pedig az isteni szerető. Ez olyan, mint egy isteni bújócska. Amikor te válsz a Szeretett Supreme-má, az isteni szerető keres téged, amikor pedig az isteni szeretővé válsz, akkor te keresed a Szeretett Supreme-ot. Tehát az egyik pillanatban a legfelsőbb szerető vagy, és a következő pillanatban a Szeretett Supreme, a Legfelsőbb Úr.

Kezdetben, kérlek, félig nyitott szemmel végezd ezt a gyakorlatot. Később, ha már haladóvá válsz, lehunyhatod a szemedet.

 

Lelkesedés a meditációban

 

Meditációd jelenleg ki van szolgáltatva inspirációdnak és törekvésednek. Amikor inspirált vagy, amikor van törekvésed, akkor kész vagy meditálni. Ez a törekvés, ez a belső késztetés sajnos csak egy napig vagy néhány hétig tart, azután eltűnik. De amikor már igazán jártas leszel, a meditáció a rendelkezésedre áll majd. Hogyan szerezhetsz jártasságot? Ha jártas akarsz lenni az éneklésben, a költészetben vagy a táncban, naponta gyakorolnod kell. A meditációval is így van. Ha naponta gyakorlod a meditációt, eljön az idő, amikorra természetessé válik, belső szokást alakítasz ki. Egy idő után, egy bizonyos napszakban kénytelennek érzed, hogy meditálj. Érezni fogod, hogy a meditáció lelked szükséglete, és a meditációra való belső késztetés többé nem hagy el. Mindennap kora reggel, mikor elérkezik a meditációd ideje, belső lényed eljön, és bekopog szíved ajtaján. Akkor majd mindennap jó meditációd lesz.

 

A szív meditációja elmondja, hogy Isten az egyetlen Szeretett

 

Ha a szívben meditálunk, rájövünk, hogy Isten végtelen, és Isten mindenható. Még ha végtelen is, mindenhatóságánál fogva lehet véges is. Ott létezik szerteágazó tevékenységeinkben, ott van mindenütt. Mindent magába foglal, nem rekeszt ki semmit sem. Ezt mondhatja el belső meditációnk. Szívünk meditációja azt is elmondja még, hogy Isten kedvesebb a legkedvesebbnél, és Ő a mi egyetlen Szeretettünk.

 

Miért akar a szív meditálni?
A szív azért akar meditálni,
Mert jobban akarja szeretni
A Legfelsőbb Urat.
A szív tudja,
Hogy a meditáció a megoldás.

- Sri Chinmoy

 

További meditációs gyakorlatok:

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

 

Meditációs alapgyakorlatok

Koncentráció – a meditáció kezdete

Légzőgyakorlatok meditációhoz

Meditációs mantrák ismétlése

Az elme lecsendesítése meditáció alatt

Szív-meditációk

Vizualizációk meditációhoz

Meditáció isteni minőségekre

Meditáció a természet szépségére

Kontempláció – a meditáció csúcsa

 

Letölthető meditációk / mp3

Meditációs zenék

Videók meditációhoz

Képek meditációhoz

 

A meditáció kézikönyve

Díjtalan meditációs tanfolyamok