Légzőgyakorlatok meditációhoz

Meditáció során a helyes légzés különösen fontos. Ha nyugodtan, lassan és természetesen lélegzünk könnyebben merülünk a meditációba.

Meditációs légzőtechnikák

Sri-Chinmoy-meditacio-2

 

Nyugodt légzés meditációnál

 

A helyes légzés a meditációnál nagyon fontos. Ha leülsz meditálni, próbálj meg olyan lassan és csendesen belélegezni amennyire csak lehet, hogy ha valaki egy cérnaszálat tenne az orrod elé, az meg sem mozdulna. Mikor kilélegzel, próbáld még lassabban kifújni a levegőt, mint ahogy belélegeztél. Ha lehetséges, tarts egy rövid szünetet a kilégzés és a következő belégzés között. Ha tudod, tartsd vissza lélegzetedet néhány másodpercig. De ha nehezedre esik, akkor ne tedd. Soha ne tégy olyat, ami árthat a szervezetednek vagy a légzőrendszerednek.

 

Tisztaság a légzésnél meditáció alatt


Az első tulajdonság, amire a légzőgyakorlatok végzésekor gondolnod kell, a tisztaság. Ha belégzéskor érezni tudod, hogy a lélegzet közvetlenül Istentől, a Tisztaságtól magától jön, akkor lélegzetedet könnyen meg tudod tisztítani.

 

Meditációs légzőgyakorlat bizonyos tulajdonságokért

 

Minden belégzésnél próbáld azt érezni, hogy végtelen békét viszel a testedbe. A béke ellentéte a nyugtalanság. Kilégzésnél próbáld meg érezni, hogy kiveted magadból azt a nyugtalanságot, ami benned van, és amit magad körül látsz. Ha így lélegzel, meglátod, a nyugtalanság fokozatosan elhagy. Ha ezt elvégezted néhányszor, érezd, hogy erőt lélegzel be az univerzumból; kilégzéskor pedig érezd, hogy minden félelmed elhagyja tested. Azután, ha ezt is elvégezted néhányszor, próbáld azt érezni, hogy végtelen örömet lélegzel be, és gondokat, szenvedést és szomorúságot lélegzel ki.

 

Kozmikus energia belégzése meditáció során


Érezd, hogy nem levegőt, hanem kozmikus energiát lélegzel be. Érezd, hogy minden egyes lélegzetvétellel mérhetetlen kozmikus energia hatol beléd, és ezt az energiát tested, életerőd, értelmed és szíved megtisztítására fogod használni. Érezd, hogy testednek nincs egyetlen olyan pontja sem, amit ne járna át a kozmikus energia áradata. Áramlik benned, mint egy folyó, átmossa és megtisztítja egész lényedet. Kilégzéskor érezd, hogy a benned lévő összes szennyet – minden istentelen gondolatot, minden sötét ötletet és tisztátalan tettet – kilélegzel. Érezd, hogy kilélegzel mindent, amit magadban istentelennek nevezel, mindent, amit nem akarsz sajátodnak tartani.

 

A meditáció olyan, mint egy belső elemlámpa. Ha egy elemlámpával belépsz egy sötét szobába, az azonnal megvilágítja a szobát. Ha meditációnkkal belépünk a tudat alatti, tudattalan vagy akár teljesen tudat nélküli részeinkbe, azonnal úgy érezzük, hogy felderengett a fény.

- Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

 

sorsnavishop banner

 

További meditációs gyakorlatok:

 

Meditációs alapgyakorlatok

Koncentráció – a meditáció kezdete

Meditációs mantrák ismétlése

Az elme lecsendesítése meditáció alatt

Szív-meditációk

Vizualizációk meditációhoz

Meditáció isteni minőségekre

Meditáció a természet szépségére

Kontempláció – a meditáció csúcsa

 

Letölthető meditációk / mp3

Meditációs zenék

Videók meditációhoz

Képek meditációhoz

 

A meditáció kézikönyve

Díjtalan meditációs tanfolyamok