Meditáció a természet szépségére

Meditáció során segítségül hívhatjuk a természet szépségét. A meditáció történhet a természetben vagy akár egy természetképpel.

A természet segít a meditációban

 

A legjobb mód arra, hogy a természet szépségét értékeljük, ha leülünk, és együtt meditálunk a természettel. Ha egy fát a természet részének tekintesz, ülj le a fa alá, és meditálj. Ha a Napot a természet kifejeződésének tekinted, akkor nézd a Napot, és meditálj. Ha a tengerben látod a természetet, akkor ülj le a partjára, és meditálj. Miközben a fát, a Napot vagy a tengert szemléled, próbáld érezni velük való egységedet. Meg kell próbálnod eggyé válni azzal, amit természetnek, vagy a természet szépségének tekintesz.

 

Válj eggyé a természet lelkével meditációban

 

Ha valami meghatározott dolgot szeretnél kapni a természettől, akkor oda kell menned hozzá. Ha tágasságot szeretnél, egyszerűen menj ki a házból, nézd az eget, és be fogsz lépni a tágasságba. Ha egy nagyon kiterjedt, tiszta tudatot szeretnél, állj egy folyóhoz, és meditálj a folyóra. És ha magasságot szeretnél az életedben, menj el egy hegyhez, és meditálj ott. Tehát bármit is szeretnél, oda kell menned a természet azon megjelenési formájához, és meg kell idézned azt. Meg kell idézned a természet szellemét, vagy eggyé kell válnod a természet lelkével. Ez az azonosulás legjobb módja.

 

A meditáció a tudat kiterjesztése. Amikor meditálsz, és úgy érzed, hogy meditációd rajtad kívül valaki másnak is a hasznára válik, akkor az teljesen tökéletes meditáció.

 

Reggeli meditációd

 

Ha reggel meditálsz, meglátod, hogy meditációd a legeredményesebb lesz. Mielőtt a nap felkel, a föld tudata még nincs felbolydulva. A világ még nem kezdett bele mindennapi kavargásába. A természet nyugodt és csendes, és segít neked meditálni. Amíg a természet mélyen alszik, a bennünk rejtező állati avagy megvilágosulatlan tudatunk is alszik. Ilyenkor még mindig az energiát adó és beteljesítő álmok világában járunk, ahonnan a valóság is kifejlődhet. Ezért a felébredt törekvő tudat a kora reggeli meditációból merítheti a legtöbbet.

 

A meditáció megszabadít a tudatlanság tengerétől. A meditáció örök szabadságot ad.

- Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

 

További meditációs gyakorlatok:

 

Meditációs alapgyakorlatok

Koncentráció – a meditáció kezdete

Légzőgyakorlatok meditációhoz

Meditációs mantrák ismétlése

Az elme lecsendesítése meditáció alatt

Szív-meditációk

Vizualizációk meditációhoz

Meditáció isteni minőségekre

Meditáció a természet szépségére

Kontempláció – a meditáció csúcsa

 

Letölthető meditációk / mp3

Meditációs zenék

Videók meditációhoz

Képek meditációhoz

 

A meditáció kézikönyve

Díjtalan meditációs tanfolyamok