Meditáció isteni minőségekre

Meditáció során ha különböző isteni minőségekre meditálunk, akkor ez segít az adott minőség megvalósításában. Meditációnk tárgya lehet a szeretet, a béke...

Isteni minőségek erősítése meditációval

 

Meditáció a szeretetre

 

KÉRDÉS: Melyik isteni tulajdonságra meditáljunk először?

SRI CHINMOY: Amikor törökülésben vagy lótuszülésben ülsz, és belélegzel, tudatosan érezd, hogy isteni Szeretetáradat folyik át egész testeden. Szeretet nélkül nincs Isten, és emberi létezés sincsen. Szereted magadat, szereted Istent, szereted azokat, akik közel állnak hozzád, és szereted az emberiséget, mint egészet. Ezért először Isten Szeretet-aspektusát próbáld meg előtérbe hozni. Ha ezt a Szeretet-aspektust már megszilárdítottad magadban, meglátod, az összes többi aspektus bizonyosan jön majd. A Szeretet az összes isteni tulajdonság előfutára. Ha tehát Istenért sírsz, érezz Szeretetet – azonnali, spontán, fenntartás nélküli, lélekteljes Szeretetet. Isten összes többi isteni tulajdonsága bizonyosan követni fogja ezt az isteni szeretetet.

 

Meditáció a belső fényre

 

Ha meditációra kerül sor,
Képzeld el a sugárzó napot,
És próbálj te is sugározni, mint a nap:
Szüntelenül, éjjel-nappal.

 

 

KÉRDÉS: Hogyan szerezhetek több fényt, illetve hogyan hozhatom azt bensőmből elő?

SRI CHINMOY: Azt szeretnéd tudni, hogyan kaphatsz fényt, vagy hogyan hozhatod előtérbe a Fényt. Ehhez bizonyos előkészület szükséges: az előkészület tiszta koncentrációd és tiszta meditációd. Amikor elkezdesz meditálni vagy koncentrálni, próbáld meg azt érezni, hogy a Fényből jössz, és a Fényben vagy. Ez nem képzelgés, és nem hallucináció. Egyáltalán nem. Amikor elkezdesz meditálni, egyszerűen érezd, hogy mi vagy. Az, hogy magadban hordozod a Fényt, és hogy te magad vagy a Fény, valódi, élő és kézzelfogható igazság. Észre fogod venni, hogy belülről egy Fényfolyam kezd önkéntelenül áramlani. Először a szívedben fogod érezni. Azután a homlokodban, a harmadik szemben, és végül mindenütt érzed majd.

Van egy másik gyakorlat is, hogy Fényt lássunk. Belégzéskor, kérlek érezd, hogy valami olyat lélegzel be, ami megtisztít mindent, ami benned tisztítást igényel, és ugyanakkor megerősít mindent, amit nem tápláltál. Kezdetben egy sor olyan dolog van benned, amit meg kell tisztítani, és sok minden, ami éhes. Ha tehát azt érzed, hogy táplálod, erősíted, és egyidejűleg tisztítod is ezeket a dolgokat, meglátod, hogy a Fény teljesen természetes dologgá válik.

 

Meditáció a békére

 

KÉRDÉS: Melyik csakrára kellene koncentrálnunk, hogy békéhez jussunk?

SRI CHINMOY: Két csakra van, amelyhez a béke eléréséért folyamodhatunk. Az egyik a szívcsakra, a másik a fejtetőcsakra. Ha a szívközpontba megyünk, az a béke, amit ott kapunk, földi létünkre és mindennapi tevékenységünkre korlátozódik. A szívközpont használata esetén, ha az emberek veszekszenek körülöttünk, és harcolnak, az nincs hatással ránk. Ha azonban ezen a csakrán túllépve a fejtetőcsakrához – amit Sahasrara csakrának, vagy ezerszirmú lótusznak is neveznek – megyünk, és megnyitjuk, akkor végtelen Békét, örök Békét és transzcendentális Békét kapunk, mert ez a csakra a Legfelsőbb Magassággal van összeköttetésben.

 

 

Hogyan teremtünk kapcsolatot a belső élet és a külső élet között? Ha ismerjük a meditáció művészetét, ezt a két világot könnyen és tudatosan egyesíthetjük. Ha gyakoroljuk a meditációt, minden pillanat arany lehetősséggé válik, hogy elutasítsuk a csüggedést, a csalódottságot, a haragot, a félelmet és a többi negatív tulajdonságot, és felszínre hozzuk a belső világ isteni tulajdonságait: a szeretetet, a békét, az örömöt és a fényt.

- Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

 

További meditációs gyakorlatok:

 

Meditációs alapgyakorlatok

Koncentráció – a meditáció kezdete

Légzőgyakorlatok meditációhoz

Meditációs mantrák ismétlése

Az elme lecsendesítése meditáció alatt

Szív-meditációk

Vizualizációk meditációhoz

Meditáció isteni minőségekre

Meditáció a természet szépségére

Kontempláció – a meditáció csúcsa

 

Letölthető meditációk / mp3

Meditációs zenék

Videók meditációhoz

Képek meditációhoz

 

A meditáció kézikönyve

Díjtalan meditációs tanfolyamok