Meditációs alapgyakorlatok

Ha elkezdünk meditálni hasznos, ha néhány meditációs alapgyakorlattal kezdünk. Ezek segíteni fognak, hogy később belépjünk a mélyebb meditációba.

meditacio-alapgyakorlatok

A meditáció alapjai


Díjtalan meditációs előadások és tanfolyamok>>

Ha úgy érezzük, hogy igazán szeretjük a meditációt, akkor könnyen tudunk meditálni. Szeretetet kell kifejlesztenünk magunkban a meditáció iránt.

 

Kezdd a meditációt koncentrációval

 

A kezdő legjobban teszi, ha koncentrációval kezd. Különben alig kísérli meg értelmét lecsendesíteni és kiüresíteni, máris nemkívánatos gondolatok milliói fognak beléhatolni, s így képtelen lesz akár egy másodpercet is meditálni. Ha azonban koncentrálsz, akkor kihívod azokat a hamis gondolatokat, amelyek megpróbálnak beléd hatolni. Az elején tehát gyakorold pár percig a koncentrációt. Néhány hét vagy hónap után meditálni is megpróbálhatsz.

 

Amikor elkezded a meditációt

 

Amikor meditálni kezdesz, próbáld meg azt érezni, hogy gyermek vagy. A gyermeknek még nincs fejlett értelme. Az értelem csak tizenkét, tizenhárom éves korban kezd intellektuálisan működni. De ezelőtt a gyermek csupa szív. A gyermek úgy érzi, hogy nem tud semmit. Nincsenek előítéletei a meditációval és a spiritualitással kapcsolatban. Mindent újonnan akar megtanulni.

 

Csak egy rövid emlékeztető a meditációhoz:
Meditálj lélekteljesen,
S a tudatlanság-éjszakát legyőzöd
Könnyedén.
Csak egy rövid emlékeztető a meditációhoz:
Meditálj feltétel nélkül,
S a Legfelsőbb Urat megszerzed
Örökre.

 

Virágoskert meditáció

 

Először érezd, hogy gyermek vagy, és képzeld el, hogy egy virágoskertben állsz. Ez a virágoskert a szíved. Egy gyerek órák hosszat el tud játszani a kertben. Egyik virágtól a másikig megy, de nem megy ki a kertből, mert örömét leli a virágok szépségben és illatában. Érezd, hogy van benned egy kert, és addig időzhetsz benne, ameddig csak akarsz. Így megtanulhatsz a szívedre meditálni.

 

Kedvenc tulajdonság meditáció

 

Ha szereted Istennek egy bizonyos megjelenési formáját, például a szeretetet, kérlek, ismételd magadban többször, lélekteljesen a „szeretet” szót. Miközben a „szeretet” szót lélekteljesen kimondod, érezd, hogy ez a szó szíved legbelsőbb zugában visszhangzik: „Szeretet, szeretet, szeretet.” Ha úgy érzed, hogy a béke, az isteni béke fogalma többet jelent neked, ismételd magadban a „béke” szót. Közben próbáld meg hallani az adott szót megtestesítő kozmikus hangzást, ahogy szíved mélyén visszhangzik. Ha Fényt szeretnél, akkor nagyon lélekteljesen ismételd: „Fény, Fény, Fény”, és érezd, hogy magává a Fénnyé váltál. Érezd, hogy egész lényed, fejed tetejétől egészen lábujjad hegyéig, azzá a tulajdonsággá vált, amit ismételsz. Minden idegszáladat, szubtilis testedet és fizikai testedet is, teljes lényedet elárasztja a szeretet, a béke vagy a Fény.

 

Hívd meg barátaidat meditáció

 

Érezd, hogy szíved ajtajában állsz, és barátaidat – a szeretetet, a békét, a Fényt, a gyönyört és más isteni barátaidat – meghívtad látogatóba. Ha azonban a bonyodalom, a hamisság, a tisztátalanság, a bizonytalanság, a kétség és más negatív erők jönnek, kérlek, ne engedd, hogy belépjenek. Érezd, hogy az isteni tulajdonságok és az istentelen tulajdonságok egyaránt emberi formát öltöttek, és emberi szemeddel is láthatod őket. Minden nap hívd meg egy barátodat, hogy lépjen be szíved ajtaján. Ez egy isteni barátság kezdete. Egyik nap csak barátodat, a szeretetet engeded be, másnap barátodat, az örömet. Eleinte lehet, hogy nem tudsz egynél több barátra figyelni, de végül majd egyszerre is meghívhatod az összes isteni barátodat.

 

Meditálj, meditálj, meditálj! Fordíts több figyelmet meditációdra. Tölts több időt meditációban. Meditálj lélekteljesen, imádságosan és odaadóan.

- Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

 

sorsnavishop banner

 

További meditációs gyakorlatok:

 

Koncentráció – a meditáció kezdete

Légzőgyakorlatok meditációhoz

Meditációs mantrák ismétlése

Az elme lecsendesítése meditáció alatt

Szív-meditációk

Vizualizációk meditációhoz

Meditáció isteni minőségekre

Meditáció a természet szépségére

Kontempláció – a meditáció csúcsa

 

Letölthető meditációk / mp3

Meditációs zenék

Videók meditációhoz

Képek meditációhoz

 

A meditáció kézikönyve

Díjtalan meditációs tanfolyamok