Meditációs mantrák ismétlése

Mantrák ismétlése sokat segít a meditációban, mivel a mantra ismétlésével lecsendesítjük gondolatainkat, így a meditáció jóval könnyebbé válik.

Mantrák meditációhozmeditacio-mantra

 

Kezdd a meditációt az AUM mantrával

 

Az AUM-ot legjobb hangosan énekelni, hogy hangzása fizikai fülünkben is rezegjen, és átitassa egész testünket. Ez meggyőzi külső értelmedet,  nagyobb örömérzést és sikerélményt nyújt. Amikor az AUM-ot hangosan énekled, akkor az „M” hangozzon legalább háromszor olyan hosszan, mint az „AU”.

 

Az elme lecsendesítése meditáció előtt mantrával

 

Ha nem tudsz legmélyebb meditációdba merülni, mert értelmed nyugtalan, ez jó alkalom a mantra gyakorlására. Néhány percig ismételd a „Supreme”, az „AUM” vagy az „Isten” szavakat. Éppígy megteheted, hogy az „AUM”-ot vagy a „Supreme” nevét ismétled, ha érzelmi vagy vitális síkon támadás ér, és rossz gondolatok vagy tisztátalan rezgések hatolnak beléd. Ilyenkor próbáld a mantrát olyan gyorsan mondani, ahogy csak lehet. Ha értelmedet meg akarod szabadítani a tisztátalanságoktól, a mantrát olyan gyorsan kell ismételned, mintha egy robogó vonat után futnál, hogy elérd. Ha viszont a mantrát a szokásos dzsapában ismétled, akkor tedd ezt lélekteljesen, és ne húzd el túl hosszúra, mert nem lesz elég időd a szükséges öt- vagy hatszázszori ismétlésre.

 

Az AUM éneklése meditáció során

 

Az „AUM”-ot sokféleképpen lehet énekelni. Ha hangosan ismétled, akkor a Supreme mindenhatóságát érzed. Ha lágyan ismétled, akkor a Supreme gyönyörét érezheted. Ha csendben ismétled, akkor a Supreme békéjét érzed.
Ez a mantra mindent megadhat neked, ami Istené, és mindent, ami Isten kívül és belül, mert az „AUM” egyszerre Isten élete, teste és lélegzete.

 

Mantra dzsapa – tisztaság elérése meditációhoz

 

Ha lényed átfogó tisztulását akarod elérni, akkor a dzsapa nagyon hatásos lehet, ha szisztematikusan, lépésről lépésre végzed. Az első nap ismételd el ötszázszor az „AUM”-ot, a „Supreme”-ot vagy azt a mantrát, amelyet a mesteredtől kaptál. Másnap ismételd el hatszázszor, harmadnap hétszázszor és így tovább, míg egy hét után eléred az ezerkétszázat. Csökkentsd azután az ismétlések számát naponta, míg ismét elérsz ötszázig. Ily módon felmászhatsz a fára, és azután ismét lejöhetsz.
Folytasd ezt a gyakorlatot hétről hétre, egészen egy hónapig. Akár meg akarod változtatni a nevedet, akár nem, a világ új nevet fog adni neked: tisztaság. Néhány tanítványom elvégezte ezt a gyakorlatot, és azt kell mondjam, hogy természetük és érzelmi problémáik jelentős tisztulását érték el.

- Sri Chinmoy

 

További mantrák meditációhoz

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

 

sorsnavishop banner

 

További meditációs gyakorlatok:

 

Meditációs alapgyakorlatok

Koncentráció – a meditáció kezdete

Légzőgyakorlatok meditációhoz

Az elme lecsendesítése meditáció alatt

Szív-meditációk

Vizualizációk meditációhoz

Meditáció isteni minőségekre

Meditáció a természet szépségére

Kontempláció – a meditáció csúcsa

 

Letölthető meditációk / mp3

Meditációs zenék

Videók meditációhoz

Képek meditációhoz

 

A meditáció kézikönyve

 

Díjtalan meditációs tanfolyamok