Szív-meditációk

Szív-meditációk során a mellkasunk közepén elhelyezkedő szív-központra meditálunk, ami a lélek lakhelye. A meditációban így lényünk középpontjába süllyedünk.

Meditáció a spirituális szívresziv-meditacio

 

Mit élvezek meditációm közben?
Lelkem szépségének
Lélegzetét élvezem.

 

Virág a szívben meditáció

 

Kérlek, képzelj el szívedben egy virágot, egy rózsát. Érezd, hogy a rózsa még nem nyílt ki teljesen, még bimbó. Miután két vagy három percet meditáltál, próbáld meg elképzelni, ahogy a rózsa sziromról sziromra kinyílik. Lásd és érezd, ahogy a rózsa sziromról sziromra nyílik. Azután öt perc elteltével próbáld meg azt érezni, hogy egyáltalán nincs szíved, csak egy virág van benned, amit „szív”-nek hívnak. Nincs szíved, csak egy virág. A virág a szíveddé vált, vagy a szíved vált virággá. Hét vagy nyolc perc után érezd, kérlek, hogy a virágszív vagy a szívvirág beborította egész testedet, a tested már nem létezik. Tetőtől-talpig rózsa illatát érzed. Ha a térded szemléled, a rózsa illatát érzed. Ha a fejedre tekintesz, a rózsa illatát érzed. Mindenhol a rózsát érzed. A rózsa szépsége, illata és fénye áthatotta egész testedet. Ha érzed, hogy tetőtől-talpig a rózsa szépségévé, illatává, fényévé és gyönyörévé váltál, akkor kész vagy arra, hogy magadat a Supreme lába elé helyezd, aki az én Gurum, a te Gurud, és mindenki Guruja. Azt érzed: „Ó Legfelsőbb Úr, íme Lábad elé helyezem magam.” Ezután meditációd véget ért.

 

A meditáció az egyedüli módszer
Szív-erőforrásunk
Sikeres utántöltésére.

 

Meditáció a spirituális szívre: a fény lakhelye

 

Először érezd, hogy nincsen se kezed, se orrod, se szemed, se füled. Nem létezik más, csak a szíved. Ez a szív nem kell, hogy a mellkasod közepén legyen. Lehet a homlokodban, vagy valahol máshol. Csak azt kell érezned, hogy ez a szív a tiéd, és te vagy ez a szív. Aztán egy idő múlva felderíted, hol található ez a szív. Hogyan teheted ezt? Tudatod elárulja, hol található a szíved. Az orvostudomány ezt természetesen hamisnak tartja, és azt állítja, hogy a szív csak itt lehet, a mellkasunkban. De a spirituális emberek számára a szív bárhol lehet, mert a spirituális szív a fény lakhelye. Ha a benned rejlő Isteni, a benned levő Supreme, a fény jelenlétét a harmadik szemeden keresztül akarja megmutatni, ami végtelen fény és végtelen erő, akkor azt mondja neked, hogy az a szív. Tehát számodra a harmadik szem lesz a fény székhelye. Ez azt jelenti, hogy a benned lakozó Supreme ezt a bizonyos helyet szeretné felkeresni, és ott szeretne elidőzni.
Amikor elkezded utazásodat, érezned kell, hogy tiéd a szív, és te vagy ez a szív. Aztán egy idő múlva a tudatod elárulja, hol van ez a szív, vagy ki ez a szív. Ekkor erre a pontra koncentrálsz, és érzed, hogy számodra ez az egyetlen hely, ahol a szívedet érezheted, és magává a szívvé válhatsz. A szív fényt jelent, a fény pedig erőt. Minél több fénnyel rendelkezel, annál több erőd lesz. Isten tiszta fény. Ezért Ő mindent átható, tiszta erő. A fényt és az erőt nem lehet egymástól elválasztani. Itt láthatunk egy elektromos lámpát, és láthatjuk a konnektort, ahová bedugták. A kettőt szétválaszthatjuk. De a spirituális életben nem tudjuk elválasztani a fényt az erőtől. A fény maga az erő. És mi is ez a fény? Az egyetemes egység.

 

A meditáció messze a
Legjobb bátorítás
Egy gyönyörű és lélekteljes
Gondolat számára.

 

Meditáció alatt sírj olyan őszintén, mint egy gyermek

 

Amint érzed, hogy gyermek vagy, képes vagy a szívedre meditálni. A gyermeknek mindig van valakije, aki gondoskodik róla, még ha földi szülei nincsenek is vele. Isten biztosan küld valakit, aki törődik a gyermekkel, mivel érzi, hogy a gyermek pillanatnyilag gyámoltalan. Ha egy gyermek sír, azonnal jön valaki, hogy segítsen neki. Ha azonban egy felnőtt sír, az ő sírása még csak nem is őszinte. Ha egy gyermek csupán egy bonbonért sír is, sírása nagyon őszinte. Abban a pillanatban a bonbon jelenti számára az egész világot. Ha adsz neki száz dollárt, nem lesz elégedett – csak a bonbont akarja. Ha érzed, hogy gyermekként sírsz a Fényért, a Békéért és az Igazságért, és csak ezek elégíthetnek ki téged, akkor belső vágyad beteljesül.

 

A legmagasabb meditáció
A világnak való odaadáson
És önzetlen szolgálaton át érkezik.

 

Vigyük az értelmet a szívbe meditáció

 

Érezd azt, hogy a szívedben létezik valami, ami végtelenül erősebb, mint az értelmed. Érezd a lelket, és hozd elő szíved mélyéről. Érezd, hogy a lélek mérhetetlen erővel rendelkezik. Talán nem látod a lelket, ennek ellenére hozd előtérbe belső erődet, és ragadd meg vele az értelmedet. Mondd meg az értelmednek: „Megengedted, hogy pár percig csendben legyek, és ezért hálás vagyok neked. De még mindig imádkozom és meditálok, még mindig Békéért, Fényért és Üdvösségért könyörgök, és te nem hagyod, hogy folytassam.” Egyszerűen ragadd meg értelmedet, és húzd be szíved folyamába.
Amíg az értelem enged meditálni, addig nem kell törődnöd vele. De ha elkezd zavarni, és fejfájást kapsz, az azt jelenti, hogy ellenkezik. Nem engedi, hogy több Békét és Fényt kapj fentről.
Ilyenkor érezd azt, hogy az értelmed olyan, mint egy neveletlen gyerek. Eddig aludt, és hagyta az anyját meditálni, és Istenhez imádkozni. De most a gyerek felébredt, és rendetlenkedni szeretne. Nem akarja hagyni, hogy az anyja még több Békére, Fényre és Üdvösségre tegyen szert. Mit tesz tehát az anya? Megfenyegeti a gyermeket, és azt mondja neki: „Még imádkozom és meditálok. Nem szabad háborgatnod, nem szabad zavarnod, különben megbüntetlek.”

 

Ma reggel, meditációm közben,
Életemben először
Megpillantottam a lelkemet.
Soha ilyen szépet
Nem láttam még azelőtt.

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

 

További meditációs gyakorlatok:

 

Meditációs alapgyakorlatok

Koncentráció – a meditáció kezdete

Légzőgyakorlatok meditációhoz

Meditációs mantrák ismétlése

Az elme lecsendesítése meditáció alatt

Vizualizációk meditációhoz

Meditáció isteni minőségekre

Meditáció a természet szépségére

Kontempláció – a meditáció csúcsa

 

Letölthető meditációk / mp3

Meditációs zenék

Videók meditációhoz

Képek meditációhoz

 

A meditáció kézikönyve

Díjtalan meditációs tanfolyamok